Universiteit van Reims Champagne Ardenne

URCA's Logo.png

Universiteit van Reims Champagne Ardenne

De Universiteit van Reims Champagne-Ardenne (URCA) is een multidisciplinaire universiteit voor opleiding en onderzoek. Het biedt een aangename en dynamische omgeving voor studie, studentenleven en onderzoek. In samenwerking met nationale onderzoeksorganisaties en de grote maatschappelijke organisaties ontwikkelt zij onderzoek op hoog niveau door middel van grote wetenschappelijke projecten, geavanceerde technologische middelen en partnerschappen met sociaal-economische actoren. Door zijn wetenschappelijke strategie ondersteunt het de opkomst van nieuwe thema's om de ontdekkingen en innovaties van morgen mogelijk te maken.

De URCA ontwikkelt zijn wetenschappelijk project rond vier grote centra met een sterke wetenschappelijke expertise:


- Een multidisciplinaire cluster in Agrowetenschappen, Milieu, Biotechnologieën en Bioeconomie (AEBB) die rekening houdt met de landbouw van de toekomst in een gebied met een sterke land- en wijnbouweconomie;
- Een afdeling Gezondheidszorg, met wetenschappelijke niches van uitmuntendheid en een rijk en gevarieerd medisch en paramedisch opleidingsaanbod;
- Een Digital and Engineering Sciences (SNI) cluster rond high-performance computing, industrie 4.0, materialen en technologische transformaties;
- Een Centrum voor Menselijke en Sociale Wetenschappen (SHS), met een nieuwe focus op de podiumkunsten, gefedereerd door de oprichting van een Maison des Sciences Humaines (MSH).

De twee eenheden die betrokken zijn bij het Inticosmos-project (ICMR, UMR CNRS 7312 ICMR en Unit MEDyC UMR CNRS 7369) behoren tot de afdelingen AEBB en Health.

ICMR's Logo.png

ICMR

De ICMR (UMR CNRS 7312) is een onderzoekseenheid die sinds haar oprichting in 2008 verbonden is aan het CNRS. Het personeel verricht fundamenteel onderzoek naar de verschillende aspecten van haar kernactiviteit: moleculaire chemie. Het eenheidsproject is gestructureerd rond originele vragen rond chemische reactiviteit, structurele karakterisering of geïntensiveerde procesontwikkelingen die aspecten van structuur/functie relaties combineren, in verband met de sectoren van de plantenchemie, gezondheid, materialen en nanowetenschappen.
De onderzoeksactiviteiten worden uitgevoerd in 5 teams: Methodologie in Organische Synthese / Biomoleculen: Synthese en werkingsmechanismen / Coördinatie Chemie / Chemie van Natuurlijke Stoffen.
Functionele polymeren en netwerken.

Twee laboratoria zijn betrokken bij het Inticosm-project, meer bepaald de teams van Sandrine Bouquillon en Arnaud Haudrechy, Arnaud Haudrechy en Marie-Charlotte Belhomme, ontwikkelen thema's over de valorisatie van koolhydraten voor de synthese van verbindingen van biologisch belang met behulp van het moleculaire modelleringsinstrument. Sandrine Bouquillon van haar kant ontwikkelt systemen van biologische oorsprong die met name op het milieu worden toegepast.

Banner