Uitnodiging voor de InTiCosm kick-off meeting

InTiCosm kick-off meeting

De startbijeenkomst voor het project "InTiCosm" vond plaats op 18 januari 2021 van 10.00 tot 12.30 uur. Een gelegenheid om de ambitie achter het project "Innovative Trends in Cosmetics" te ontdekken.

Programma :

10u00 Welkomstwoord (Sandrine Bouquillon URCA) 10u05 Voorstelling van de structuur van het project: werkpakketten en communicatie tools (Houda Ziou URCA)

10u10 Dragers voor groene cosmetica:

1.Biologische dendrimeren (Katia Bacha / Sandrine Bouquillon URCA)

2.Cosmetische toepassingen van poly(2-oxazoline)s: Van algemene aspecten tot Pickering emulsies (Véronique Rataj ULille / Richard Hoogenboom UGent / Valentin Bardoula ULille en UGent)

3.Enzymatische functionalisatie van groene componenten met antioxidant moleculen en hun gebruik in cosmetica (Winnie Dejonghe / Yamini Satyawali VITO) 11u10 Interactie met biomimetische huidmembranen en cytotoxische effecten (Magali Deleu ULiege en Jean Claude Monboisse URCA)

11u30 Continue chemie: technologische innovatie voor de Cosmetica-industrie (Julien Estager Certech)

11u50 Getuigenis van het Cosmeticanetwerk (Amandine GOUBERT Cosmetic Valley) 12u00 Vragen en antwoorden

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar sandrine.bouquillon@univ-reims.fr.

InTiCosm Kick-off

InTiCosm: Kick-off bijeenkomst


De Universiteit van Reims Champagne Ardenne organiseert samen met haar partners een videoconferentie Kick-off meeting voor het InTiCosm project op 18 januari 2021!

Als u geïnteresseerd bent in dit evenement, aarzel dan niet om te registreren door hier te klikken

Katia Bacha Doctorante du projet InTiCosm

Interview Katia Bacha

Doctoraatsstudent die werkt aan het InTiCosm project, ontdek hier het portret van Katia Bacha in een interview waarin ze haar onderzoek, haar project en haar beweegredenen met ons deelt.

Velen van hen hebben zich bij Gembloux Agro-Bio Tech aangesloten om hun doctoraatsthesis te voltooien. Katia Bacha is een van deze jonge doctoraalstudenten. Zij begon haar studies en proefschrift in Frankrijk, aan de universiteit van Reims. Zij werkt aan een onderwerp dat zowel specifiek is als vol toekomstmogelijkheden: cosmetica. Zij trad toe tot de onderzoeksgroep van Magali Deleu, onderzoeker in het Laboratorium voor Moleculaire Biofysica bij Interfaces. Haar onderzoek spitst zich toe op het InTiCosm-project (1), een project dat wordt gesteund door INTERREG IV Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen (2), gefinancierd uit het EFRO-fonds.

Kunt u zich in een paar woorden voorstellen?

Katia Bacha: "Ik ben tweedejaars doctoraatsstudent in een gezamenlijke begeleiding van de Universiteit van Reims in het laboratorium van professor Sandrine Bouquillon van het ICMR (Instituut voor Moleculaire Chemie van Reims) en de Universiteit van Luik. Sinds half september ben ik bij mevrouw Deleu's team om mijn onderzoek af te ronden. Ik werd geselecteerd om te werken aan het volgende onderwerp: "De bijdrage van dendrimeren van biologische oorsprong op het gebied van cosmetica". Ik zal mijn onderzoek gedurende 3 maanden in België voortzetten en daarna naar Frankrijk terugkeren om mijn onderzoek te voltooien en mijn thesis te schrijven.

Op welk gebied doet u onderzoek?

K.B.: "Je moet weten dat veel actieve ingrediënten die in cosmetische samenstellingen worden gebruikt, onstabiel zijn. Ze ondergaan oxidatie en degradatie onder invloed van lucht, licht... Mijn onderzoek is gericht op de ontwikkeling van dendrimeren van biologische oorsprong (macromoleculen verkregen door opeenvolgende enting) als inkapselingsmatrices voor cosmetische werkstoffen. Het gaat onder meer om cafeïne (afslankmiddel), DHA (bruiningsmiddel) en vitamine C (antioxidant).

Wat motiveert u het meest in uw werk?

K.B.: "Eerst en vooral ben ik heel blij dat ik in een excellentiecentrum als Gembloux terecht ben gekomen. Bovendien denk ik dat dit onderzoek zeker een impact zal hebben op het dagelijks leven van veel mensen. Het is ook zeer motiverend om te werken in twee laboratoria die goed samenwerken en met mensen die mij zeer goed begeleiden in mijn werk.

Wat zijn je toekomstperspectieven?

K.B.: "Na mijn onderzoek zal ik mijn thesis schrijven en verdedigen (één keer in België, voor deskundigen op dit gebied en een tweede keer in Frankrijk voor een breder publiek). Daarna wil ik natuurlijk in de cosmeticasector werken als onderzoeksingenieur. Ik weet dat dit veel kwalificaties vereist, dus werk ik in dit perspectief.

Wat vindt u van uw eerste contacten met Gembloux Agro-Bio Tech?

K.B.: "Ze zijn heel goed, maar vanuit menselijk oogpunt heb ik niet echt de mogelijkheid om aan het sociale leven deel te nemen, omdat ik veel werk en bovendien maakt de Covids-crisis alles nog ingewikkelder. Oorspronkelijk zou ik in maart naar België gaan, maar ik was gedwongen mijn reis uit te stellen vanwege de eerste lockdown.

InTiCosm: het InTiCosm-project is gericht op de grensoverschrijdende ontwikkeling van biogebaseerde verbindingen en het gebruik daarvan op het gebied van cosmetische formules. Deze studie wordt geleid door Gembloux Agro-Bio Tech, URCA, ULille, UGent, CERTECH, Vito, Accustica, Pole IAR, GreenWin en Catalisti.

INTERREG France-Wallonie-Vlaanderen: is een Europees programma voor territoriale samenwerking Interreg France-Wallonie-Vlaanderen dat tot doel heeft de economische en sociale uitwisselingen tussen vier grensregio's te bevorderen: de regio's Hauts-de-France en Grand Est in Frankrijk; Wallonië, West- en Oost-Vlaanderen in België. Het is de bedoeling gemeenschappelijke vaardigheden te bundelen en tegelijkertijd de rijkdom van elke betrokken regio te vergroten, ten voordele van de bevolking van het gebied

Eureka

Conferentie uitgesteld: Hoe zit het met "groene" innovatie in cosmetica?

De gemeentebibliotheek van Reims verwelkomt professor Sandrine Bouquillon in het kader van hun Eureka-conferentiecyclus om te praten over groene cosmetica en het InTiCosm-project.

De conferentie vindt plaats op donderdag 26 november 2020 om 19 uur in de mediatheek van Jean Falala.

De toegang tot deze conferentie is gratis, maar registratie is verplicht. Voor meer informatie over de modaliteiten kunt u contact opnemen met 03 26 35 68 00

Inticosm Logo

Groene cosmetica

Zoals elk jaar keert de Maand van de Gezondheid terug met verschillende evenementen die lopen van 1 maart tot 31 maart 2020. Het is in dit kader dat het Inticosm-project in samenwerking met Accustica en IUTL een conferentie over groene cosmetica organiseert.

Dit evenement heeft tot doel het gebruik van plantaardige producten in cosmetica en hun plaats in het onderzoek te bespreken. Het zal de deelnemers ook in staat stellen om te ontdekken. Ontdek met het Interreg IntiCosm-project hoe Europese laboratoria samenwerken om nieuwe capsules voor cosmetische werkzame stoffen te maken die milieuvriendelijk zijn.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp, kom dan op 20 maart 2020 naar ons toe voor deze conferentie in het Maison Saint Sixte in Reims.

Volg deze link voor meer informatie.

Inticosm op Radio

Het Inticosm-project werd deze zondag 1 december op de radio gepresenteerd door mevrouw Sandrine Bouquillon.

Deze zondag, 1 december 2019, werd Sandrine Bouquillon uitgenodigd op de radioshow "Maison France Bleu" om haar werk als onderzoeker te bespreken.

Ze had de gelegenheid om het Inticosm-project voor te stellen en het belang ervan uit te leggen aan Chloé Bidet, radiopresentator bij France Bleu Champagne Ardenne.

U kunt het volledige programma vinden door hier te klikken.

Chloé Bidet, Sandrine Bouquillon et Michel Godin, Image de Radio France
Banner